Toename van antisemitische incidenten in Nederland volgens CIDI-rapport

Gepubliceerd op 24/04/2025 14:00 in Binnenland

Bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zijn het afgelopen jaar meer meldingen van antisemitisme binnengekomen. In totaal kwamen er 1700 meldingen binnen, waarvan 421 als antisemitisch incident werden geregistreerd. Dit is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2023, dat al als historisch hoog werd aangemerkt, aldus het jaarlijkse rapport Monitor Antisemitische Incidenten.

Antisemitisme wordt door het CIDI gedefinieerd als uitingen die beledigend zijn voor Joden als bevolkingsgroep, waar kritiek op Israël niet onder valt. De oorlog tussen Israël en Hamas heeft duidelijk invloed gehad op de toename van antisemitische incidenten. Voor 7 oktober 2023 werden 197 incidenten geregistreerd, maar in het daaropvolgende jaar liep dit aantal aanzienlijk op.

Vooral in de openbare ruimte nam antisemitisme toe, met 102 geregistreerde incidenten tegenover 69 in 2023. Mensen die herkenbaar als Joods over straat gingen, kregen vaker te maken met scheldpartijen, bedreigingen en intimidatie. Ook het vandalisme nam toe, met 49 incidenten in vergelijking met 34 in 2023.

De nacht van 7 november 2024 werd door het CIDI bestempeld als een "dieptepunt van antisemitisme". Na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv werden Israëliërs op verschillende plekken in de stad opgejaagd, aangevallen en mishandeld door groepjes relschoppers. De politie heeft 122 verdachten in beeld en enkele verdachten zijn al veroordeeld.

Er is een zorgwekkende ontwikkeling van antisemitisme op sociale media, waarbij bijna elke verwijzing naar Joodse identiteit of cultuur haatdragende reacties oproept. Het CIDI roept op tot krachtig en consistent overheidsbeleid om deze ontwikkeling tegen te gaan, met focus op onderwijs, harde maatregelen tegen antisemitisme en strikte vervolging van haatmisdrijven.

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner benadrukt dat antisemitisme steeds vaker in het openbaar plaatsvindt en pleit voor strengere maatregelen tegen daders, zowel offline als online. Het onderwijs zou meer aandacht moeten besteden aan de Holocaust om deze lessen beter te laten beklijven.

Lees meer nieuws in binnenland