Huisartsen kunnen met behulp van AI eerder longkanker identificeren
Gepubliceerd op 23/04/2025 15:00 in Binnenland
Huisartsen kunnen in de toekomst patiënten met een verhoogd risico op longkanker tot vier maanden eerder identificeren met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Uit onderzoek naar de gegevens van patiënten met de diagnose longkanker blijkt dat AI gegevens kan oppikken die wijzen op een risico op longkanker. Hierdoor kan een huisarts iemand al doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een CT-scan voordat de patiënt zelf klachten heeft.
Een onderzoeksteam van het Amsterdam UMC concludeert dat met de gegevens in het patiëntendossier van een huisarts een risicofactor kan worden berekend. Volgens de onderzoekers kan AI tot zes maanden voordat de diagnose wordt gesteld voorspellen welke patiënten longkanker zullen krijgen. Dit kan een groot verschil maken in de behandeling en overlevingskans van patiënten, aangezien meer dan driekwart van de diagnoses nu pas wordt gesteld als de longkanker al verder is gevorderd, met een sterftecijfer van meer dan 80 procent binnen een jaar.
De methode zou via het huisartsinformatiesysteem kunnen worden ingevoerd, waardoor huisartsen een waarschuwing kunnen ontvangen als een patiënt een bepaald risico op longkanker loopt. Onderzoekers geloven dat deze ontwikkeling ook de behandeling van andere kankersoorten kan verbeteren.
De Landelijke Huisartsenvereniging ondersteunt het gebruik van AI als een manier om het werk van huisartsen te ondersteunen. Volgens een woordvoerder zou AI kunnen helpen om grote hoeveelheden data terug te brengen tot zinvolle conclusies, maar benadrukt dat het belangrijk is dat de toepassing wetenschappelijk onderbouwd is. AI wordt al gebruikt in de spreekkamer om betere gesprekken te voeren, en het potentieel ervan wordt nog verder onderzocht voordat het breed kan worden toegepast.