Kabinet wil uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen plaatsen in 'terugkeerhubs'

Gepubliceerd op 22/04/2025 22:00 in Binnenland

Het kabinet heeft aangekondigd dat het ook uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen wil kunnen plaatsen in zogenoemde 'terugkeerhubs'. Dit zijn centra buiten de Europese Unie waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven voordat ze terugkeren naar hun land van herkomst.

Deze aankondiging komt naar aanleiding van de Terugkeerverordening, een voorstel van de Europese Commissie waar binnenkort over onderhandeld zal worden. Het kabinet wil families met minderjarige kinderen, ondanks het huidige verbod in het commissievoorstel, toch naar deze uitzetcentra kunnen sturen om misbruik van de kwetsbare positie van kinderen te ontmoedigen.

Vluchtelingenwerk Nederland uit bezorgdheid over dit kabinetsvoornemen. Ze vrezen dat kinderen schade zullen oplopen door mogelijk detentie in deze centra en dat dit in strijd is met de rechten van het kind.

De Terugkeerverordening van de Europese Commissie heeft als doel het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat de EU verlaat te vergroten. Momenteel keert slechts één op de vijf uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar hun land van herkomst. De commissie wil dat er na de invoering van de verordening geen verschillen meer bestaan tussen de manier waarop lidstaten omgaan met afgewezen asielzoekers.

Het voorstel bevat ook een verbod op nieuwe pogingen van uitgeprocedeerde asielzoekers om in de EU te blijven na een mislukte uitzetting. Daarnaast stelt de commissie voor dat lidstaten afspraken kunnen maken met landen buiten de EU over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in terugkeerhubs.

De plannen voor terugkeerhubs zijn volgens deskundigen bewust vaag gehouden. Dit zou landen de juridische basis geven om te experimenteren met uitzettingen naar landen buiten de EU. Daarnaast dienen de terugkeerhubs als politiek signaal van regeringen naar hun achterban dat zij strenger asielbeleid voeren.

Linkse partijen in het Europees Parlement uiten kritiek op de plannen en vrezen dat de rechten van asielzoekers worden geschonden. Ze zijn ervan overtuigd dat vrijwillige terugkeer effectiever is dan gedwongen uitzettingen.

Het ministerie van Asiel & Migratie heeft nog geen verdere toelichting gegeven op het kabinetsstandpunt.

Lees meer nieuws in binnenland