Nederland in grijs gebied tussen vrede en oorlog volgens MIVD
Gepubliceerd op 22/04/2025 12:00 in Binnenland
Nederland bevindt zich volgens de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in een grijze zone tussen vrede en oorlog. Het land wordt steeds vaker geconfronteerd met statelijke actoren die met hybride aanvallen proberen de samenleving te ontwrichten en te verzwakken. MIVD-directeur Peter Reesink benadrukt dat Nederland een interessant doelwit blijft voor Rusland vanwege de rol die het land speelt in de steun aan Oekraïne en als thuisbasis van belangrijke organisaties en techbedrijven.
De MIVD waarschuwt dat Rusland een steeds grotere risicobereidheid laat zien met meer brutale en agressieve activiteiten gericht op organisaties die Oekraïne steunen en militaire locaties in Europa. Reesink benadrukt dat zelfs na een einde aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de dreiging tegen Europa zal toenemen. Daarom is het essentieel voor Nederland en Europese lidstaten om militaire slagkracht op te bouwen.
In het afgelopen jaar voerde een Russische hackersgroep een cybersabotageaanval uit op het digitale besturingssysteem van een publieksvoorziening in Nederland. Ook was er een cyberaanval op een onderdeel van de Nederlandse kritieke infrastructuur, waarbij de Russische hackers geen toegang tot het netwerk kregen. Daarnaast brengen verschillende Russische eenheden de infrastructuur van de Noordzee in kaart en voeren zij spionage- en sabotageactiviteiten uit.
China ziet Nederland ook als spionagedoelwit vanwege de Nederlandse defensie-industrie die het land nodig heeft om zijn politieke en militaire doelstellingen te behalen. De Chinese cybergroep Salt Typhoon kreeg een jaar lang toegang tot Amerikaanse telecomproviders en overheidsnetwerken, waardoor ze mogelijk geheime informatie konden inzien. Nederlandse inlichtingendiensten vermoeden dat ook Europese telecommunicatieproviders het doelwit zijn van geavanceerde hackpogingen.
De MIVD onderzocht ook extremisme onder (aspirant-)defensiemedewerkers en constateerde enkele gevallen van nazistische sympathieën. Er zijn echter geen aanwijzingen voor rechts-extremistische netwerken binnen defensie. Sommige defensiemedewerkers hangen het "kwaadaardige-elite-narratief" aan en combineren dit soms met pro-Russische sentimenten, maar er is geen sprake van gewelddadig anti-institutioneel extremisme richting de krijgsmacht.