Middelbare scholen mogen Britse hitserie 'Adolescence' gratis vertonen aan leerlingen
Gepubliceerd op 10/04/2025 09:00 in Binnenland
Middelbare scholen in Nederland kunnen binnenkort de Britse hitserie 'Adolescence' gratis vertonen aan hun leerlingen. Instituut Beeld en Geluid werkt samen met Netflix om bijpassend lesmateriaal te ontwikkelen over sociale media en groepsdruk.
Het initiatief volgt het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, waar premier Keir Starmer heeft aangegeven dat de serie op alle scholen vertoond moet worden. Netflix UK heeft daarop besloten om de serie kosteloos beschikbaar te stellen.
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kathmann is de drijvende kracht achter het plan om ook Nederlandse scholieren vanaf 12 jaar kennis te laten maken met de serie en de thema's die erin behandeld worden. Ze gelooft dat door de serie in het klaslokaal te bekijken en te bespreken, jongeren weerbaarder gemaakt kunnen worden tegen schadelijke invloeden van de 'manosphere'.
De 'manosphere' omvat websites en blogs die een specifieke vorm van mannelijkheid promoten en soms anti-vrouw zijn. Invloedrijke figuren zoals Andrew Tate kunnen jonge Europese mannen beïnvloeden met vrouwonvriendelijke ideeën.
'Adolescence' volgt de familie Miller, waarvan het leven op zijn kop komt te staan wanneer zoon Jamie verdacht wordt van een gruwelijke daad. Hij zou inspiratie hebben opgedaan van radicale ideeën op sociale media, buiten het zicht van zijn ouders.
Beeld en Geluid ontwikkelt digitaal lesmateriaal bij de serie, om het gesprek met jongeren aan te gaan over de rol van media in hun leven. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer benadrukt dat het belangrijk is om dit gesprek te voeren, gezien de soms grote afstand tussen de leefwereld van jongeren en die van ouders en docenten.
'Adolescence' heeft wereldwijd al ruim 114 miljoen kijkers getrokken en heeft een maatschappelijke discussie op gang gebracht. Directeur-generaal Erik Akerboom van de AIVD heeft ouders aangemoedigd om de serie met hun tienerkinderen te bekijken. Hij benadrukt dat de serie laat zien hoe jongeren in gevaarlijke parallelle werelden kunnen belanden, met internet als potentiële 'kraamkamer' voor radicalisering.