Artsen in Erasmus MC slaan alarm over jeugdgeweld met wapens
Gepubliceerd op 24/03/2025 22:00 in Binnenland
In de regio Rotterdam hebben zich de afgelopen weken meerdere geweldsincidenten voorgedaan waarbij jonge kinderen wapens gebruikten. Artsen in het Erasmus MC maken zich ernstige zorgen en roepen de overheid op om snel actie te ondernemen.
Het jongste slachtoffer dat onlangs op de spoedeisende hulp-afdeling belandde, was slechts 7 jaar oud. Michiel Verhofstad, hoogleraar traumachirurgie, benadrukt de ernst van de situatie en vertelt over een jongen die vorig jaar op die leeftijd werd neergestoken.
De traumachirurgie houdt sinds 2010 bij hoeveel patiƫnten er worden behandeld als gevolg van steek- of vuurwapenincidenten. De laatste jaren is niet alleen het aantal slachtoffers toegenomen, maar ook de jongere leeftijd van de slachtoffers en de ernst van hun verwondingen.
Recent zijn er weer tragische incidenten gemeld, zoals de dood van een 13-jarige jongen door messteken in Schiedam en een 11-jarige jongen die omkwam bij een schietincident in Charlois.
Verhofstad maakt zich zorgen over een trend waarbij wapenbezit als normaal wordt beschouwd in de samenleving. Hij vergelijkt Nederland zelfs met de Verenigde Staten wat betreft het wapengebruik onder jongeren.
Hoogleraar jeugdcriminologie Frank Weerman plaatst echter kanttekeningen bij deze trend. Hij benadrukt dat jeugdcriminaliteit over het algemeen afneemt en dat niet alle slachtoffers en daders steeds jonger worden.
Volgens Weerman zijn traditionele oplossingen zoals strafverhogingen en mediacampagnes niet effectief. Hij pleit voor langdurige projecten die zich richten op de oorzaken van probleemgedrag met wapens, zoals het bieden van hulp aan kinderen met psychosociale problemen.
Een mogelijke oplossing die wordt overwogen is het plaatsen van hulpverleners bij traumacentra om directe hulp te bieden aan slachtoffers van geweldsdelicten. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ziet hier potentie in voor een nieuw project.
De stijging van het aantal jongeren dat slachtoffer wordt van steekwapengeweld, zoals blijkt uit CBS-cijfers sinds 2019, baart zorgen in de medische wereld. Medewerkers van het Erasmus MC kunnen na het behandelen van deze zwaargewonde kinderen gebruikmaken van professionele nazorg binnen het ziekenhuis.
Zowel Verhofstad als Weerman benadrukken het belang van ouderbetrokkenheid en een goede relatie tussen ouders en kinderen om criminaliteit te voorkomen. Ouders spelen een cruciale rol in het voorkomen van jeugdgeweld met wapens in de regio Rotterdam.