Defensie zoekt nieuwe oefenterreinen in natuurgebieden ondanks protest
Gepubliceerd op 16/03/2025 20:00 in Binnenland
Defensie is op zoek naar nieuwe locaties voor oefenterreinen en overweegt daarbij ook beschermde natuurgebieden. Dit heeft geleid tot kritiek van actiegroepen en natuurorganisaties, die vinden dat er te weinig aandacht is voor de milieuschade die door militaire activiteiten wordt veroorzaakt.
Een petitie met meer dan 43.000 handtekeningen is dinsdag overhandigd aan de defensiecommissie van de Tweede Kamer door actiegroep Veluwezoom Bomvrij. Zij verzetten zich tegen een mogelijk militair oefenterrein voor zware explosieven op de Terletse Heide, een Natura 2000-gebied bij de Veluwezoom. Deze petitie wordt gesteund door verschillende natuurorganisaties en overheden.
Naast de Terletse Heide overweegt Defensie ook oefenterreinen in Lelystad en de Kollumerwaard in Friesland. Eerdere locaties vielen af vanwege verschillende eisen op het gebied van milieu, geluid en natuur.
Minister van Defensie Brekelmans ziet natuurregels als belemmering voor het vinden van geschikte oefenterreinen. Actiegroep Veluwezoom Bomvrij vreest echter dat de Terletse Heide zal worden vernietigd door de geplande militaire oefeningen. Ecoloog Ruben Smit waarschuwt voor de negatieve impact op de natuur door grondtrillingen en afzetting van het gebied met hekken.
Vredesorganisatie PAX raadt Defensie aan om geen oefenterreinen in Nederland uit te breiden en pleit voor samenwerking in andere landen. Defensiespecialist Peter Wijninga merkt op dat andere landen meer ruimte hebben, maar benadrukt dat dit niet betekent dat er alleen in het buitenland geoefend kan worden.
Onderzoek toont aan dat militaire oefenterreinen juist een verbeterde biodiversiteit kunnen opleveren doordat ze afgesloten zijn voor publiek. Maar ecologen benadrukken dat de belangen zorgvuldig moeten worden afgewogen en dat de kwaliteit van natuur niet in gevaar mag komen door militaire activiteiten.
Welk gebied uiteindelijk wordt gekozen als oefenterrein, zal de komende maanden duidelijk worden na onafhankelijk onderzoek naar de milieueffecten. Defensie zal eind mei aankondigen welke locatie de voorkeur heeft, waarna belanghebbenden 6 weken de tijd hebben om bezwaar aan te tekenen. De definitieve beslissing wordt verwacht eind 2025.